Home › Onderwerpen › Opvoeding en gezin › Een kind met een beperking › Activiteiten en sport

Activiteiten en sport voor kinderen met een beperking

Voor een kind met een beperking is het maken van een speelafspraakje vaak moeilijk te organiseren. Ook sporten is lastig.

Toch wilt u graag weten wat er mogelijk is voor uw kind om een sport te beoefenen, lid te worden van een club of deel te nemen aan andere leuke activiteiten. Misschien heeft u iets aan de tips hieronder!

Activiteiten en workshops

Er zijn allerlei clubs en instellingen die cursussen en activiteiten voor kinderen organiseren: handenarbeid, schilderen, timmeren, fotografie, scouting, dansen, theater, ballet, muziek maken, zingen en nog veel meer.

Boeken lezen

Er zijn speciale gemakkelijke boeken om voor te lezen aan kinderen met een beperking. Misschien kan uw kind ze zelf lezen.

U vindt deze boeken in de bibliotheek onder het vignet 'Makkelijk lezen'. U kunt ze natuurlijk ook in de boekhandel krijgen.

Daarnaast zijn er natuurlijk ook heel veel mooie prentenboeken en luisterboeken.

Aangepast speelgoed

Er is aangepast speelgoed voor kinderen met een beperking te koop. Maar u kunt ook zelf misschien wel iets maken als u een beetje creatief bent.

Op de websites Zozithetmet.nl en Handy-wijzer.nl kunt u meer informatie zoeken over aangepast speelgoed.

Bij een gewone sportvereniging

U kunt bij reguliere sportverenigingen navragen wat de mogelijkheden zijn voor uw kind om mee te sporten. Er zijn soms speciale teams voor kinderen met een handicap.

Computerspelletjes

Veel kinderen met een beperking vinden het leuk om te computeren.

U kunt misschien eens kijken of uw kind overweg kan met de muis en of u eenvoudige computerspelletjes kunt vinden die uw kind kan doen. Soms is een aangepaste muis nodig of andere bedieningsapparaten.

U kunt zelf in Powerpoint eenknops computerspelletjes of fotoboekjes maken. Er zijn speciale cursussen om dit te leren. Of misschien kent u iemand die hier veel van af weet.

Tablets

Tablets zijn handzamer en soms makkelijker te bedienen dan computers. En de mogelijkheden voor spelletjes en andere handige apps zijn eindeloos! Op Kindmethandicap.nl vindt u een overzicht van gebruiksvriendelijke hoezen voor kinderen. En tips voor leuke apps.

Let er wel op dat uw tablet beveiligd is, zodat uw kind niet per ongeluk aankopen kan doen voor spelletjes.

Gehandicaptensport

Er zijn verschillende initiatieven in Nederland die sporten mogelijk maken voor kinderen met een beperking.

Zo kunnen kinderen met een bewegingsachterstand plezier krijgen in bewegen, kinderen met een beperking ontdekken welke sport ze leuk vinden en kinderen in het speciaal onderwijs ervaren hoe leuk sporten en bewegen kan zijn.

Meer informatie vindt u op de website Gehandicaptensport.nl.

Fietsen

Wilt u gaan fietsen met uw kind, dan zijn er verschillende fietsvoorzieningen te koop. Denk aan aangepaste zitjes, een tandem, een aanhangfiets, een rolstoelbakfiets en nog veel meer.

Voor een aangepaste fiets heeft u een Wmo-indicatie nodig van de gemeente. De gemeente kijkt waarvoor u het nodig heeft en wat de gezondheidsproblemen van uw kind zijn. Vervolgens besluit de gemeente of u in aanmerking komt.

Zwemmen

Misschien vindt uw kind het leuk om eens te gaan zwemmen.

U kunt speciale drijfmiddelen en zwemkragen kopen die ervoor zorgen dat het hoofd van uw kind goed boven water blijft.

Paardrijden

Rijden op een paard of een pony is heel geschikt voor kinderen met een beperking.

Er zijn speciale mogelijkheden bij maneges voor (individuele) begeleiding van kinderen met een beperking. Uw kind kan bijvoorbeeld een pony borstelen, het tuig leren kennen, op een pony rijden of in een ponykar mee.

Er zijn zelfs mogelijkheden voor kinderen die zelf niet mobiel zijn om op een doek mee te rijden dat tussen 2 paarden is gespannen. Dit heet ook wel 'huifbedrijden'. Mogelijk is therapeutisch paardrijden (equitherapie) iets voor uw kind.

Samen met andere ouders

Via websites van lotgenoten en ouderverenigingen kunt u tips krijgen van andere ouders voor vrijetijdsbesteding. Bijvoorbeeld via de website van BOSK (vereniging van motorisch gehandicapten en hun ouders) kunt u allerlei ideeën opdoen.

Ook kunt u misschien samen met andere ouders van school eens iets organiseren voor uw kinderen. U kunt bijvoorbeeld een vaste speelafspraak maken om de beurten bij iemand thuis.

Spelweken en zomerkampen

Op verschillende plaatsen zijn (vrijwilligers-)organisaties die activiteiten aanbieden voor kinderen met een beperking. Dat kunnen spelweken zijn, zomerkampen, cursussen, en andere activiteiten.

U kunt informatie inwinnen via de gemeente of bij (vrijwilligers-)organisaties in uw omgeving.

Scouting

Bij de scouting gaan kinderen vanaf 5 jaar onder leiding van vrijwilligers de natuur in, doen ze spelletjes en gaan ze op kamp of weekend. Ook kinderen met een beperking zijn welkom bij de scouting.

Er zijn scoutinggroepen die een aparte groep hebben voor scouts met een beperking (Blauwe Vogels). Op scouting.nl staat een volledige lijst van deze groepen.

Ook reguliere groepen staan vaak open voor een nieuwe scout met een beperking. U kunt dit navragen bij uw lokale scoutinggroep.

Achtergrondfoto